Workshop tai chi: relaxen in zijn puurste vorm: 29/5

Tai chi is leren luisteren naar je lichaam, vertelt Marco Venturini. Hij bouwde heel wat ervaring op in karate, jiu jitsu en aikido en beoefent ondertussen een 25-tal jaar tai chi. Dat ontstond zo’n 5000 jaar geleden in China als gevechtskunst, maar wordt bij ons vooral beoefend voor zijn relaxerende werking. Met zijn langzame bewegingen en link met het taoïsme stemt het tot innerlijke heling.

 

Wat doet tai chi met jou?

Marco: Voor mij is het een actieve vorm van meditatie aangezien je mediteert terwijl je in beweging bent. Dankzij de focus op je ademhaling kom je tot rust. Door in te ademen via de buik maak je ruimte, die je terugneemt bij het uitademen. Tai chi heeft enorm veel aandacht voor wisselwerkingen en is in onze jachtige samenleving een ideale manier om rust te vinden. In ontspanning kan je veel bereiken.

 

Waar komt dat idee van geven en nemen in tai chi vandaan?

Marco: De helende tai chi die ik aan de medioren en senioren wil voorstellen, is gebaseerd op taoïstische principes. Yin en yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vullen elkaar aan. Yin staat daarbij voor het vrouwelijke element en yang voor het mannelijke. Yin is de ontvangende component dat souplesse centraal plaatst, yang staat voor geven en verbeeldt kracht. Belangrijk: beide zijn overal in aanwezig en niets is ooit helemaal yin of yang. Alles vloeit in elkaar over.

 

Zie je in tai chi de tegenhanger van competitie?

Marco: In de taoïstische tai chi die ik wil aanbieden wel, niet in de martiale die een vechtkunst is. Vroeger moesten wij op school turnen met gestrekte benen en tal van oefeningen uitvoeren waarvan je als kind voelde dat je lichaam er zich tegen verzette. Tai chi predikt gehoorzaamheid aan wat je lichaam kan en wil. Pijnlijke bewegingen en houdingen zijn een bede van je lichaam om iets anders te doen. Geest en lichaam worden samengebracht bij tai chi. Het heeft geen zin om tegen de signalen van je lichaam in toch verder te gaan met wat niet goed voelt.

 

Niets dan zachtheid, zeg maar.

Marco: Mijn favoriete voorbeeld is een beweging waarbij je met je ene hand de handpalm van je andere vastneemt. Ondertussen concentreer je je blik op je handpalm zoals op een spiegel. Langzaam beweeg je de ‘spiegel’ van je weg en focus je op de beweging. Wanneer nu iemand probeert om je tegen te houden, lukt dat niet. Je eigen zachtheid zegeviert op dat moment over de hardheid van de ander. Meeslepend, toch?

 

Kan iedereen meedoen aan jouw tai chi-sessie?

Marco: Tai chi is heel toegankelijk. Je moet zakken, omhoog komen en laat alles bewegen in cirkelende bewegingen. Je leert hoe belangrijk evenwicht is en hoe je dat kan bewaren. Ook in het kader van valpreventie is tai chi van grote waarde. Als iemand op de markt bijvoorbeeld tegen je aanbotst, kan je achteruit deinzen. Tai chi leert je hoe je de energie van die botsing kan absorberen om stabiliteit te vinden en via je voeten naar de grond te geleiden. Aangezien je tai chi ook op een stoel of in een rolstoel kan beoefenen, is het bovendien voor mensen met een beperkte mobiliteit heel fijn.

 

Welke psychologische lessen leert tai chi ons?

Marco: Wie stug is en onbreekbaar wil lijken, vergist zich en is eigenlijk zwak. In het leven komt het erop aan soepel en wendbaar te zijn, zowel in denken als doen.

 

Op welke plek waar ook ter wereld zou je zelf ooit een tai chi-sessie willen houden?

Marco: Ik verbeeld mezelf soms in een veld bij stormachtig weer. Het lijkt me fantastisch om bespeeld door de loeiende wind te proberen overeind te blijven en één te worden met de natuur. Mijn evenwicht uitdagen, maar het toch bewaren.

 

Workshop initiatie tai chi, gevolgd door een gezond ontbijt!

Ontdek hoe rustgevend tai chi kan zijn en geniet nadien van een lekker en gezond ontbijt. De tai chi gaat bij goed weer in open lucht door.

Opgelet: je kan enkel deelnemen aan het ontbijt indien je de initiatie tai chi gevolgd hebt.

 

29 mei 2024 om 8.30u

Zaal Kempengalm, Nieuwe Kempen 52 - Genk

Deelname: 6 euro (ontbijt inbegrepen)

Vooraf inschrijven is noodzakelijk: 089 65 43 66 of sociaal.welzijn@genk.be