(Te) Gekke bomenwandeling (sept 2020)

Omwille van plaatsgebrek haalde deze wandeling de eindversie van de Horizon van september-oktober 2020 niet. De wandeling zelf willen we je echter niet onthouden. Zeker een aanrader!

Hier lees je het Horizonartikel over interessante wandeltochten in Genk.

Deze wandelroute van 3,6 km neemt je mee op een leerrijke tocht langs enkele van de talloze boomsoorten die je in Genk aantreft.

De wandeling begint en eindigt in de Magazijnlaan in Winterslag.

Gestart wordt aan de linde bij C-mine. Een lindeboom herken je aan zijn bladeren met een hartvormige, ietwat scheve voet en zijn gevleugelde vruchten. Lindebomen kunnen heel oud en dik worden. Door zijn voorkeur voor vruchtbare gronden werd de boom het slachtoffer van de eeuwen geleden oprukkende landbouw. Dat was in de tijd van de Germanen niet mogelijk geweest: zij geloofden in de beschermende kracht van de linde tegen heksen en tovenaars en voor een goede gezondheid. Gelukkig is deze prachtige boom opnieuw in ere hersteld als bosboom.

Na een 600-tal meter kruisen we de ‘venijnboom’, zo genoemd omdat hij giftig is voor mens en dier. Zijn eigenlijke naam is de taxus, een traag groeiende maar extreem langlevende boom met een kwalijke reputatie. Toch is dat niet helemaal terecht: uit zijn naalden worden immers geneesmiddelen gewonnen in de strijd tegen kanker.

De derde boom op onze tocht is de paardenkastanje, waarnaar de Wildekastanjelaan is genoemd. De vruchten van deze boom zijn niet eetbaar, in tegenstelling tot die van de tamme kastanje. Paardenkastanjes kregen in vroeger tijden een plaats aan de zuidkant van boerderijen om heksen te paaien. Daarvan werd immers aangenomen dat ze het leuk vonden om overdag in de gedaante van een uil uit te rusten op de takken van deze mastodont.

Na een kilometer stappen, op de hoek van de Acacialaan en de Eikenlaan, staan we stil bij de valse acacia met zijn bijzonder duurzaam hout. Tegenwoordig worden speeltuinen dikwijls opgetrokken met balken van dit soort hout.

De plataan op het Margarethaplein verdient ook wat aandacht. Platanen zijn vooral in steden graag geziene bomen omwille van hun aangename schaduw. In de schaduw van plataanbladeren ben je immers niet van alle zon verstoken in de zomer. Ze laten best wat stralen door.

Aansluitend bezoeken we nog de Haagdoornstraat en de Berkenlaan. Wist je trouwens dat berken hun witte stam gebruiken om fel zonlicht te weerkaatsen? Het enige nadeel aan de berk is zijn stuifmeel dat veel mensen een allergie bezorgt.

Een kaartje en meer info

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/6073597/recreatieve-wandelroute/te-gekke-bomenwandeling-genk