Sim Declerck: ‘Cultuur moet verdraagzaamheid en verscheidenheid uitdragen’

Eens stierven de Koronides, de mythische dochters van de gigant Orion, voor het heil van hun gemeenschap om verder te leven in hun nageslacht onder de naam ‘Coronen’. Net zo werd een creatieve hotspot voor cultuurliefhebbers verwekt uit de restanten van de vroegere mijnsite van Winterslag. Een bron waaraan de meest diverse vrijwilligers zich graag laven. Een van hen is Sim Declerck, lerares lager onderwijs. ‘Dankzij dit vrijwilligerswerk heb ik al heel wat boeiende en verrassende mensen ontmoet.’

Wat onthoud je van die ontmoetingen?

Sim: De positieve kijk van heel wat mensen op de locatie, het onthaal en de werking op C-mine. Ook de hartelijke ontvangst en de organisatie van ons cultuuraanbod worden duidelijk gesmaakt. Weet je, toen ik een keer op bezoek was op de site van La Biomista raakte ik in gesprek met enkele koppels uit Antwerpen. Die vertelden me dat ze vier tot vijf weekends per jaar in Genk doorbrengen.

Wat raakt hen hier in het bijzonder?

Sim: Zij noemden de verschillende culturele activiteiten in en rond C-mine, kunst en natuur en de Vennestraat als toppers van Genk. Ook het harmonieuze samenleven en de Limburgse openheid en hartelijkheid charmeerden hen.

Wat doe je precies als vrijwilliger in C-mine?

Sim: In een eerste gesprek met de vrijwilligerscoördinator koos ik ervoor aan de slag te gaan als medewerker bij MOOOV-films en culturele voorstellingen. Zowat drie kwartier voor de start van de voorstelling ben ik in de zaal aanwezig om folders te plooien met achtergrondinfo. En die uit te delen aan de bezoekers. Ook scan ik kaarten bij de ingang en wijs ik bezoekers hun plaats toe. In coronatijden herinner ik hen eraan hun handen te ontsmetten en zie ik erop toe dat iedereen afstand bewaart. Soms krijg ik de kans zelf een voorstelling bij te wonen. Dan help ik mensen die tijdens de voorstelling naar de wc moeten dat zo stil mogelijk te doen. Na de voorstelling spring ik backstage nog bij voor de catering.

Waarom koos je ervoor hier vrijwilliger te worden?

Sim: Ik heb altijd een boon gehad voor cultuur. Die verruimt je blik en je kijk op de wereld. En je komt er zoals gezegd tal van interessante mensen tegen. Het belang van cultuur verdient zeker nog extra aandacht. De stad kan daarin een sleutelrol spelen door bijvoorbeeld een cultuurcheque onder de Genkenaren te verdelen of per wijk een laagdrempelige culturele activiteit te organiseren. Zo spoor je mensen er actief toe aan te proeven van cultuur.

Moet cultuur een betekenis hebben en wat moet ze dan precies vertellen?

Sim: Cultuur moet verdraagzaamheid en verscheidenheid uitdragen. Het is dan ook jammer dat we niet nog meer mensen bereiken. Ik vermoed dat de combinatie van een financiële drempel en een gebrek aan interesse cultuur voor sommige mensen onbereikbaar maakt.

Merk je daar wat van als lerares?

Sim: Beide kanten zijn me al opgevallen. Bepaalde gezinnen zegt het gewoonweg niets om eens naar een voorstelling te komen. Anderen hebben het financieel te moeilijk. Het is daarom zeer goed dat we met de klas af en toe naar een voorstelling trekken. Ik heb ook dikwijls kinderen in de klas waaraan je merkt dat ze met het gezin geregeld naar een cultuurvoorstelling gaan. In de klas gebruik ik Kamishibai, een vorm van Japans verteltheater. Aan de hand van prenten vertel ik de leerlingen zo een verhaal. Ik was bijzonder blij toen ik hoorde dat een gezin het huis van Anne Frank in Amsterdam had bezocht nadat we daar in de klas over bezig waren geweest.

Waarom is vrijwilligerswerk een aanrader voor iedereen?

Sim: Het biedt je de kans nieuwe mensen te leren kennen, om te gaan met mensen die je anders nooit ontmoet en zo je beeld van je medemens te veranderen. Bovendien is het fijne tijdsbesteding die ik niet zou willen missen.

Meer info over C-mine vind je op www.c-mine.be.