Geef digitale zakkenrollers geen kans!

Geef digitale zakkenrollers geen kans!

Online-oplichting of ‘phishing’ waarbij er via mail, sms of Whatsapp naar je persoonlijke (bank)gegevens wordt gevraagd, kennen we. Maar de gevaren van ‘skimming’ zijn misschien minder gekend. Toch is het ook hier opletten geblazen.

WAT IS SKIMMING ?

Skimming is een digitale manier om geld afhandig te maken van je bankkaart. Dit kan indien je de functie 'contactloos betalen' hebt ingesteld. 

Dieven lopen vlak naast je met een scanner en halen ‘contactloos’ een bedrag van je kaart af. Dit gebeurt vooral op drukke plaatsen zoals markten of evenementen waarbij het niet opvalt wanneer er iemand vlak naast je passeert of tegen je botst.

In België kan je max. € 50 per verrichting contactloos betalen (en max € 100 euro in opeenvolgende verrichtingen). Een digitale zakkenroller kan dit dus zomaar afhandig maken.

HOE VOORKOM JE HET?

Schakel op drukke plaatsen (zoals markten, concerten, openbaar vervoer) de functie contactloos betalen tijdelijk uit. Dat kan snel via je de website/app van je bank of vraag je bank hoe je dit doet.

Betaal op festivals of markten met je pincode.

HOE JE BANKKAART BESCHERMEN?

Gebruik een speciale kaart die je tussen je bankkaarten of in je portefeuille steekt en het signaal van scanners blokkeert, de zogenaamde ‘rfid-blocker’. Er bestaan ook portefuilles voor bankkaarten die werken als een rfid-blocker.

RFID staat voor Radio Frequency Identification. Deze technologie maakt gebruik van radiogolven om informatie draadloos op afstand te lezen of te versturen. Dit is dus technologie die verwerkt zit in de nieuwe bankkaarten waarmee je contactloos kan betalen. Door een RFID-blocker (kaartje of portefeuille) worden de radiogolven geblokkeerd en kunnen deze dus niet opgevangen worden door een RFID-reader die de gauwdieven gebruiken om contactloos geld afhandig te maken.

Je kan ook een anti-skimming kaarthouder gebruiken die alle kaarten hierin beschermt.

WAT ALS JE SLACHTOFFER WORDT?

Verwittig dan steeds je bank en doe aangifte bij de politie.

Heb je een vermoeden van oplichting of een vraag? Dan kan je ook terecht op www.safeonweb.be Vind je het antwoord niet bij de veelgestelde vragen, dan kan je de dienst zelf ook contacteren.