O-parade en 1 mei achter de schermen

Gepubliceerd op donderdag 25 april 2024 17 u.
Op 1 mei komt Genk tot leven met de 67ste O-parade. Heel wat Genks talent werkt mee aan deze dag: van ontwerpsters tot verenigingen. Wie zijn die creatieve Genkenaren achter de schermen?

Guido Vlekken, Danny Liebens en Rudy Berben van 'De Vrienden van 1 Mei' maken al 20 jaar lang wagens voor de O-parade. Voor het eerst bouwen ze een boot. "Het stond al lang op ons verlanglijstje, we waren dan ook erg blij toen we te horen kregen dat we een boot mochten maken dit jaar. We starten helemaal vanaf nul met het bouwen en zijn elk jaar enorm trots op het eindresultaat.

Ontwerpster Marylène Madou kreeg de creatieve vrijheid om een serie van tien
kostuums te ontwerpen. “Mijn inspiratie vond ik in de geschiedenis van de O-parade, dat oorspronkelijk begon als een folkloristische bloemenparade om de komst van de lente te vieren. Toen ik wat dieper ging graven, ontdekte ik dat in Noord- en Zuid-Europa mensen de lente begroeten met zelfgemaakte kostuums en maskers, dansend rond symbolen als sterren, de zon en de maan. Deze tradities heb ik als basis genomen voor mijn kostuumontwerpen.”

Een opvallende verschijning in de O-parade is opnieuw het ‘GIGOS Atelier’ (het voormalige Yawar), met de oogverblindende ‘Ootkwattahparade’. “Wij staan met onze creatieve steltlopers, acteurs en kostuummakers al tientallen jaren garant voor een pak Genks
talent op 1 mei”, vertelt Georges Comhair, samen met Leen Ruyters de drijvende kracht achter dit sociaal-artistiek projectatelier. “Als enige Limburgse groep worden we zelfs gevraagd voor de beroemde Brusselse Zinneke Parade. En dit keer zelfs in een unieke samenwerking met de fanfaregroep Tarmacadam/'t Akkoord uit Antwerpen."

De Genkse zussen Gloria en Mandy van het maatpakkenlabel Suitsherwell kregen de eer om de Meihoogheden te kleden, en dat deden ze op hun eigen unieke manier. “We lieten ons inspireren door de glamour van het Met Gala in New York, maar ook door de verschillende culturen in Genk. Voor de afwerking van de maatpakken kozen we voor kant, een stof die diepgeworteld is in vele culturen en vaak terug te vinden is in de huizen van grootmoeders. De accessoires zijn op hun beurt een verwijzing naar het Genkse mijnverleden en de staalindustrie."

Genkenaar Eugène (Gène) Vanlingen is steevast van de partij op de 1 mei-kermis. Gène komt uit een foorkramersfamilie en bemant sinds 1966 zijn eigen attracties. “Ik heb nog meegemaakt dat deze kermis enkel op 1 mei doorging. Samen met andere foorkramers hebben we ervoor gezorgd dat de kermis met meerdere dagen is uitgebreid. Nu ik 80 jaar ben is het tijd om de fakkel door te geven. Ik word dan ook al een dagje ouder. Of ik het kermisleven kan missen? Zeker niet. Ik help mijn zoon nog graag in zijn kermiskraam.”

Meer weten over het programma van 1 mei, de kermis en de O-parade

Lees meer