In het spoor van de wijkmanager

Gepubliceerd op maandag 30 juni 2025 8 u.
Wie kent jouw buurt door en door en zorgt er mee voor dat het er aangenaam wonen is? Het is de wijkmanager! Wij gingen een dagje mee op stap met Jonas, Daan en Luc.

Jonas is wijkmanager in Genk-Centrum. Met het wijkbusje trekt hij naar de bewoners. “Elke week sta ik samen met buurtopbouwwerkster Femke van SAAMO Limburg in een andere straat”, vertelt Jonas. “Aan ons busje is iedereen welkom voor een babbel met koffie. We brengen de mensen dichter bij elkaar én vangen op wat er leeft. Onlangs vertelde een nieuwe bewoonster dat ze zich wat alleen voelt. Iemand hoorde haar verhaal en stelde voor om haar wegwijs te maken in de buurt. Mooi wat dit busje allemaal kan doen.”

“Mooi wat dit busje allemaal kan” - Jonas

Binnenspringen in het wijkbureau

De wijkmanagers houden wekelijks zitdag in het wijkbureau. Het moment om binnen te springen met je vragen of suggesties. Jonas: “Als wijkmanager zoek ik mee naar oplossingen en schakel indien nodig de juiste stadsdiensten in.”

“Veranderingen houden de buurt bezig” - Daan

Mensentaal

Ook bij stadsprojecten speelt de wijkmanager een sleutelrol. Daan volgt in Winterslag het masterplan C-mine mee op, waar nieuwe huisvesting en creatieve economie komt. “Veranderingen houden de buurt erg bezig. Dus ben ik een aanspreekpunt in het project”, vertelt Daan. “Ik doe dat in begrijpbare mensentaal, zonder te veel technische begrippen. Meestal gaat het om vragen als: Wat staat er te gebeuren? Hoelang gaat het duren? Welke impact heeft dit op mij? Bij elk groot project is het belangrijk dat de noden van de buurt gekend zijn, daarom hechten we veel belang aan info- en participatiemomenten.”

“Wij kunnen snel signalen opvangen” - Luc

Samen sterk

De wijkmanager werkt niet alleen; hij vormt een team met andere buurtpartners. “Het wijkteam komt samen om lopende zaken te bespreken, maar ook om nieuwe acties uit te werken”, vertelt Luc, wijkmanager in Waterschei. “Zo bereiden wij op dit moment een buurtfeest voor met ‘gezonde’ activiteiten'.” Naast de buurt- en jeugdwelzijnswerker vind je ook Campus O³, Wonen in Limburg (WIL), gezondheidswerkers, het buurtgezondheidscentrum en het dienstencentrum in Lucs wijkteam. “Stuk voor stuk mensen die tot achter de voordeur komen en snel signalen kunnen opvangen. Alleen al daarom is het wijkteam erg belangrijk.”

De wijkmanagers: wie werkt waar?

 Tips in je buurt voor iedereen

1. Ga voor een wijkbudget!

Heb je een geweldig idee voor je buurt? Vraag een wijkbudget aan en ontvang tot 2500 euro subsidie. Verbeter het samenleven, de woonomgeving of de communicatie in jouw wijk. Voorwaarde: je voert het zelf uit! Voor een straat of wijkfeest is er ook een budget.

Meer info

2. Iedereen Artiest: 3-daags kunstenfestijn

Kom naar Sledderlo op 2, 3 en 4 juli en ontdek je creatieve talenten! Gratis workshops voor jong en oud, van pottenbakken tot knutselen met parels of karton. En vergeet de foodtruck niet! Locatie: Het Groen Hart. Tijd: 14 - 17 uur.

Meer info

3. Prikkeldag in Zwartberg

Kinderen en tieners ontdekken hun talenten op 27 augustus op de Londot-site. Van mountainbiken tot talentenspellen, er is voor ieder wat wils! Ouders kunnen alles leren over het vrijetijdsaanbod in Genk. Tijd: 14-17 uur. Gratis deelname.

Meer info